Borrhål för bergvärme
När du väljer att investera i en bergvärmepump är det borrhålet som för förser värmepumpen med energi. Det är via borrhålet solenergin hämtas och sedan går via kollektorslangen till värmepumpen. Det finns givetvis många frågor kring bergvärme och borrhålet - idag svarar vi på några av dessa.
Kan värmen i borrhålet ta slut?
Att värmen i borrhålet skulle ta slut är en vanlig myt när det kommer till bergvärme. När värme hämtas från borrhålet kan man tro att värmen därefter tar slut, men så är inte fallet. Borrhålet kommer att återladdas med ny solenergi.
Får jag borra var jag vill?
I princip får du borra var du vill inom din tomts gränser. MEN, alltid detta men, har din granne borrat för bergvärme tidigare än dig får du inte borra närmare än 20 meter från din grannes borrhål.
Vem får borra?
Till skillnad från den certifierade kylteknikern som installerar din värmepump behöver inte den som borrar ha ett tillstånd. Det kan dock vara bra att se till att borraren:
- Är medlem i en branschorganisation
- Hsr ett giltigt F-skattebevis
- Certifikat för sitt verksamhetsområde
- Dokumenterad erfarenhet av energiborrning
- Har en miljöansvarsförsäkring
- Har en ansvarsförsäkring
Hur djupt måste borrhålet vara?
Borrhålets djup varierar beroende på vilket energibehov fastigheten har. Den ekla matematiken är att ju djupare hål - desto större hus kan du värma. Vad som också kan påverka är hur långt det är till berget från markytan, det kan nämligen finnas lera, kloaker och andra saker innan man når ner till berget.
Kan man borra alla årstider?
Ja det är inge problem att borra året runt. Det kan ibland vara bättre för din tomt om ni borrar när det är tjäle. Då tar inte tomten lika mycket stryk av riggen som måste transporteras över tomten.
Andra inlägg
- Nya bergvärmepumpar med utmärkelsen Bra Val Folksam
- Fjärrvärme eller bergvärme?
- Gillar du vår nya design?
- Ska jag välja inbyggd eller extern varmvattenberedare?
- Uppmärksammat mål om bergvärmeinstallation
- Fem vanliga frågor inför ditt köp av värmepump
- Placering av din bergvärmepump
- Vad gör jag om energin i berget tar slut?
- Bergvärme eller jordvärme?